Latijnse vierkanten

Link naar dit artikel

Niet veel fans van de puzzel weten dat sudoku een recreatieve vorm is van een Latijns vierkant. Hier geven we meer uitleg over deze latijnse vierkanten en over de oorsprong van dit razend populaire puzzel spelletje. Wist u bijvoorbeeld dat sudoku niet uit Japan komt?
Niet veel fans van de puzzel weten dat sudoku een recreatieve vorm is van een Latijns vierkant.  Een Latijns vierkant van de orde n is een vierkant van n rijen en n kolommen, gevuld met n verschillende symbolen waarvan elk precies één keer per rij en ook één keer per kolom voorkomt. In het geval van sudoku staat de n voor de cijfers van 1 t/m 9. Aangezien in elke lijn (horizontaal en verticaal) en in ieder vlak van 3x3 hokjes, een van de cijfers van 1 t/m 9 ingevuld dienen te worden.

Latijnse vierkanten worden gebruikt bij tafels van vermenigvuldiging, het ontwerpen van experimenten en het detecteren van fouten. De naam 'Latijns vierkant' komt van Leonhard Euler die Latijnse symbolen gebruikte in zijn vierkanten. Leonard Euler staat bekend als de meest productieve en een van de belangrijke wiskundigen aller tijden. Dat Euler niet stil heeft gezeten tijdens zijn leven blijkt uit het 70-delig werk dat hij publiceerde.

Aangezien Leonard Euler een Zwitser was, zou je denken dat daar ook de sudoku ontstaan is, maar dit is echter niet waar. De eerste sudoku zoals wij ze nu kennen vindt zijn oorsprong in Japan. De eerste sudoku werd daar in 1986 geïntroduceerd door Nikoli, uitgever van puzzelboekjes. Het was vervolgens een man uit Nieuw-Zeeland die in 2003 een computerprogramma ontwikkelde dat gecomputeriseerde versies van het spel kon maken. Hij deed hier maar liefst 6 jaar over.

Pas in 2005 doet sudoku zijn intrede in Nederland, en het werd een ware hype. Sudoku’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit kranten en tijdschriften. Ook online zijn er vele websites te vinden die het, nog altijd zeer populaire, spel bevatten.

Een voorbeeld van zo’n site is www.sudokuonline.nl. Op deze website vind je heldere speluitleg, tips en tientallen sudoku’s in verschillende varianten. Zowel voor beginners als gevorderde spelers.

Artikel geschreven door: babblebyte
Aantal keer gelezen: 3937x
Toegevoegd op: 2015-06-25 22:42:21
Laatst gewijzigd op: 2015-06-25 22:42:21

De copyrights van artikelpromo.nl zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen