Hoe kies ik een betrouwbare dakkapelleverancier?

Link naar dit artikel

Het is verstandig voordat je een product koopt eerst te vergelijken, dat geldt niet alleen voor grote aankopen, maar net zo goed voor kleine aankopen. We gaan het in dit artikel hebben over het vergelijken van dakkapelleveranciers, want hoe vind je een betrouwbare leverancier? Helaas leert de praktijk ons dat de dakkapelwereld een hoop leveranciers kent die alleen maar bezig zijn met het oplichten van de consument of totaal geen idee hebben waar ze mee bezig zijn.

Benodigdheden

  • Een computer, tablet of smartphone met internetverbinding.
  • Informatie over de dakkapel die je wilt laten plaatsen, zoals de breedte en het type kozijn.

Stap 1: offertes aanvragen

Je kunt op twee manieren dakkapelleveranciers met elkaar vergelijken. Er kan gebruik gemaakt worden van een vergelijkingswebsite waar je offertes aanvraagt of er kan gegoogled worden op bijvoorbeeld het zoekwoordje “dakkapel plaatsen”, om dan vervolgens enkele leveranciers zelf te benaderen. Als je offertes voor een product als een dakkapel aanvraagt, dan is het verstandig zoveel mogelijk informatie te geven, zodat de offerte op maat wordt gemaakt en je dus niet appels met peren vergelijkt. Uiteindelijk moet je na de eerste stap offertes hebben van vier of vijf leveranciers.

Stap 2: de goedkoopste leverancier

Je zet bij de tweede stap de offertes op een rijtje, welke leverancier is wel heel erg goedkoop en welke leverancier heeft juist een hoog prijskaartje. Als je een kunststof dakkapel koopt, dan kan worden uitgegaan van een strekkende meterprijs van ongeveer dertienhonderd euro, dat is inclusief montage en btw. Mocht je offertes ontvangen met veel lagere prijzen, dan moet je hiervoor oppassen, want vaak zit er een addertje onder het gras. Eigenlijk is het advies, doe geen zaken met de goedkoopste dakkapelleverancier.

Leveranciers die goedkoop leveren hebben vaak te weinig werk of leveren zo goedkoop, vanwege lage overheadkosten. De meeste kleine leveranciers beschikken niet over een productieruimte en hebben geen personeel in dienst, behalve zichzelf, hierdoor hoeven relatief weinig kosten te worden doorberekend. Dat lijkt leuk, maar vaak is de servicegraad belabberd en leeft de onderneming niet al te lang, waardoor garanties die worden gegeven ook minder waarde hebben. Vandaar dat beter gekozen kan worden voor een iets duurdere leverancier met iets hogere overheadkosten.

Stap 3: keurmerken en referenties

Bij de derde stap wordt gekeken naar de accreditaties waarover de dakkapelleverancier beschikt. Er bestaat geen dakkapelkeurmerk, dus moet worden gekeken naar keurmerken van brancheorganisaties als VLOK en Bouwgarant. Als de leverancier niet beschikt over dergelijke accreditaties, dan kan worden gevraagd naar referenties of kan een afspraak worden gemaakt in de showroom. Bij het schimmig doen over referenties en het ontbreken van een showroom is er vaak iets niet helemaal in de haak en kan verder contact met deze leverancier beter worden vermeden.

Stap 4: aanbetalingen

Er blijven vaak nog maar één of twee dakkapelleveranciers over na de eerste drie stappen. De meeste consumenten kopen de dakkapel vervolgens op basis van gevoel, maar je zou ook kunnen kijken naar de aanbetalingcondities. Als de leverancier vraagt meer dan de helft aan te betalen, alvorens de dakkapel is geplaatst, dan moet je dit absoluut niet accepteren, want eventuele gebreken die achteraf worden geconstateerd, zullen dan niet heel snel worden opgelost.

Do’s

  • Informeer altijd bij meerdere leveranciers.
  • Raadpleeg Kassa of Tros Radar voor eventuele negatieve ervaringen.
  • Vraag naar accreditaties en referenties.
  • Breng een bezoek aan de showroom.

Don’ts

  • Ga liever niet met de goedkoopste leverancier in zee.
  • Betaal niet meer dan de helft van het aankoopbedrag aan.

Artikel geschreven door: Monique
Aantal keer gelezen: 2297x
Toegevoegd op: 2014-07-21 21:24:50
Laatst gewijzigd op: 2014-07-21 21:24:50

De copyrights van artikelpromo.nl zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen