Wijnsoorten

Link naar dit artikel

Wijn, het drankje dat je moet leren waarderen. Het heeft een bijzondere smaak en is erg goed te combineren bij eten.Er zijn zoveel verschillende soorten wijn,maar hoe worden deze gemaakt en waarom is de een rood en de ander roze en weer een ander wit?


Wijn is een alcoholische drank gemaakt van druivensap. Er zijn drie kleuren wijn, te weten rode wijn, witte wijn en rosé wijn. Hierop is een aantal varianten van toepassing zoals mousserende wijn, dessertwijn en Port. Wijn wordt over de hele wereld gemaakt. Een van de bekendste landen waar wijn wordt gemaakt, is Frankrijk.


Druivensoorten


Er zijn vele druivensoorten maar lang niet alle druivensoorten zijn geschikt voor het maken van wijn. De druivensoort bepaald de smaak van de wijn. Toch kunnen er grote smaakverschillen zijn tussen wijnen die gemaakt zijn van dezelfde druivensoort. Dit komt door een aantal belangrijke factoren die grote invloed hebben op de wijn. Deze factoren zijn onder andere het land van herkomst, het klimaat, het moment van oogsten en het vinificatie proces zelf.

Terroir


Terroir omvat alle natuurlijke factoren die invloed hebben op de druiven en dus ook op de smaak van de wijn. Dit zijn het klimaat, de grond en de ligging van de wijngaard. Allen spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit van de druiven. Dat zorgt er dan ook voor dat wijnen uit verschillende streken een typerende smaak kunnen hebben, En ook dat dit niet elke keer exact dezelfde smaak kan zijn, want het weer is niet te beinvloeden.

De oogst


Het is erg belangrijk om op het juiste moment de druiven te oogsten. Wanneer er te vroeg geoogst wordt, zullen de druiven te weinig vruchtensap bevatten en zal de wijnopbrengst mager zijn. Wanneer er te laat geoogst wordt, zullen de druiven teveel vruchtensap bevatten en zal de wijn waterig gaan smaken. Om deze reden kan teveel regen, zeker vlak voor de oogst, funest zijn voor de druiven.

Vinificatie


Alleen het persen van de geoogste druiven is natuurlijk niet genoeg om een goede wijn te maken. Er zijn een aantal handelingen die gedaan moeten worden om van de most, dit zijn de geperste druiven, wijn te maken. Al deze handelingen bij elkaar wordt vinificatie genoemd.

Artikel geschreven door: Frederique
Aantal keer gelezen: 2112x
Toegevoegd op: 2013-05-06 09:38:18
Laatst gewijzigd op: 2013-05-29 13:02:12

De copyrights van artikelpromo.nl zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen