Hoofdluis bestrijden

Link naar dit artikel

Het hebben van hoofdluis is zeer vervelend. Hoofdluizen veroorzaken vervelende jeuk, maar gelukkig zijn er voldoende middelen om het goed te kunnen behandelen. Hoofdluis komt vaak voor op basisscholen, omdat kinderen veel met elkaar stoeien en zo de hoofdluis makkelijk kun ‘overspringen’.
Behandelen
Als er hoofdluis is ontdekt, is het van belang om het zo snel mogelijk te bestrijden. Wanneer je het op zijn beloop laat gaan, zullen de hoofdluizen eitjes leggen. Deze eitjes, worden ook wel neten genoemd. Neten gaan aan de haren vast kleven, hierdoor zullen ze moeilijk te verwijderen zijn. De neten komen na een aantal dagen uit en verspreiden zich snel. Een veel bekende methode om luizen en neten te verwijderen, is de nat-kammethode.

Nat-kammethode
Wanneer je gebruik maakt van de Nat-kammethode gaat deze als volgt:
- was het haar met normale shampoo,
- smeer het haar ruim in met een conditioner, en laat dit enkele minuten zitten,
- kam het haar goed door met een normale kam,
- zorg dat het hoofd naar voren is, kam vervolgens van achter naar voren tegen de schedelhuid aan,
- spoel het haar goed uit en laat het haar nat,
- kam nu het haar met een gewone kam naar achteren,
- kam het haar nu weer met de luizenkam van voor naar achteren, alleen dan rechtop,

Dit is een goedkope en kindvriendelijke manier om van luizen af te komen. Het is wel belangrijk om deze behandeling 4x voort te zetten gedurende 2 weken. Na deze 2 weken ben je als alles goed is luis- en netenvrij.

Geneesmiddelen
De nat-kammethode kun je ook doen in samenwerking met bepaalde geneesmiddelen. Dit zorgt voor een extra effectieve behandeling. De volgende stoffen helpen bij het verwijderen van hoofdluis: malathion, permetrine en dimecticon.

Verspreiding voorkomen

Verspreiding van luizen kun voorkomen door het hele gezin een aantal keer per week te kammen. Ook is het verstandig om het hele huis schoon te maken en alles te wassen. Kleding, jassen, beddengoed alles moet op minimaal 60 graden gewassen worden. Spullen die moeilijk te wassen zijn kun je in een afgesloten vuilniszak doen, zo stikken de luizen en neten.

Artikel geschreven door: mandy
Aantal keer gelezen: 2375x
Toegevoegd op: 2013-03-03 17:08:41
Laatst gewijzigd op: 2013-03-03 17:08:41

De copyrights van artikelpromo.nl zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen