De kleur van je kantoorinrichting

Link naar dit artikel

Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet be´nvloeden kleuren het menselijk gedrag. Dit komt doordat kleuren invloed hebben op onze gedachtenpatronen, onze emoties en onze belevingen. Met de juiste kleurencombinatie is het dan ook mogelijk om de productiviteit in onze werkomgeving te bevorderen en er voor te zorgen dat je meer plezier in je werk hebt.

Er zijn al meerdere onderzoeken geweest op de invloed van kleuren op de menselijke gesteldheid en daaruit is telkens weer gebleken dat kleurloze of grijze kantoren er voor zorgen dat de gemiddelde ziekte percentage hoger is dan kantoren met een juiste kleurstelling. Kleur op je werkplek heeft dus wel degelijk invloed op het welbevinden, op de prestaties en op het onderlinge contact met collega’s.

Hoe is het met je eigen kantoorinrichting?
Laten we even kijken naar jouw eigen kantoorinrichting. Voel jij je daar prettig? Kun jij je concentreren op je eigen werkplek of wordt je misschien afgeleid door de chaos om je heen? Of is het misschien wel netjes, maar ontbreekt het je toch aan de nodige inspiratie? Met de juiste kleuren kun je de functie van je werkplek en je kantoorinrichting ondersteunen en kun je zorgen voor de juiste boost.

Kleuren en hun invloeden
Wil je bijvoorbeeld het helder denken stimuleren en de mentale ontwikkeling versterken, dan kies je voor donker blauw. Wil je het echter stimuleren om uitdagingen aan te gaan en zorgen voor een aangename werksfeer, dan kun je beter voor oranje kiezen. Dit bevordert eveneens vernieuwing en verandering. Ben je echter op zoek naar nieuwe energie, dan kies je voor fris helder groen. Dat werkt tevens harmoniserend. Hiervoor kan het zelfs al voldoende zijn om bijvoorbeeld een paar planten in je kantoor te zetten. Houdt hier dus rekening mee met je kantoorinrichting. In de regel kun je altijd veilig de kleur wit gebruiken. Plaats een witte archiefkast of dossierkast en combineer dit met houtkleurige meubelen.
Gele tinten daarentegen werken juist weer goed bij mentale activiteiten en verbeteren daarnaast ook nog eens de concentratie. Het stimuleert je om ‘out of te box’ te denken. Blauwe kleuren helpen je weer om orde in de chaos te scheppen. Ideaal dus als je bijvoorbeeld een erg rommelige werkplek hebt. Turquoise is juist weer geschikt om je meer creativiteit en inspiratie te geven.

Pas op met rood
Met de kleur rood is het echter een heel ander verhaal en verdient dan ook iets meer aandacht. De kleur rood activeert en zorgt voor meer doorzettingsvermogen. Het heeft echter ook enkele nadelen. Gebruik je teveel rood, dan wordt je daar juist onrustig van en je kunt je er op een gegeven moment zelfs heel moe van worden en zelfs hoofdpijn van krijgen. Oppassen dus.


Artikel geschreven door: Archiefkast
Aantal keer gelezen: 5088x
Toegevoegd op: 2013-04-07 10:38:25
Laatst gewijzigd op: 2013-04-15 16:06:09

De copyrights van artikelpromo.nl zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen