Weetjes over jeugdpuistjes

Link naar dit artikel

Het verschilt per persoon, maar bijna iedereen krijgt in de puberteit te maken met jeugdpuistjes. Ook wel acne genoemd. Wanneer je er erg veel last van hebt, is het erg vervelend. Het ziet er niet mooi uit en je voelt je er vaak onzeker door. Voor veel mensen is het hebben van een puistje of puistjes dan ook erg vervelend.

Acne
Acne wordt in de volksmond meestal jeugdpuistjes genoemd. Tijdens de puberteit treden er hormoonveranderingen op in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat er teveel talg in de huid aanwezig is en hierdoor verstoppen of ontsteken de kliertjes. Dit veroorzaakt de acne. Het komt voornamelijk in de pubertijd voor en duurt ongeveer tot je 25e. Meestal bij mannen duurt het langer. Vrouwen kunnen in een later stadium, bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap, hier mee te maken krigen,

Als acne binnen jouw familie veel voorkomt, heb je ook een kans om het te krijgen. Het hoeft niet, want erfelijkheid speelt maar een kleine rol bij acne. Voedsel speelt overigens niet een veroorzakende rol. Dus dat je van chocolade acne krijgt is eigenlijk een fabel. Wel kun je door het eten van veel vet de al aanwezige acne verergeren. Pas dus goed op met wat je eet en wat je niet eet.

Acne en nu?
Als je een beetje last hebt van acne tijdens de puberteit kun je zalfjes zonder doktersrecept verkrijgen bij de apotheek. Echter zijn de volgende dingen ook belangrijk: rust voor je houd, zo min mogelijk er aan zitten en geen make up. Rust voor je huid is belangrijk, was je gezicht alleen met wat lauw water. Het veel wassen van je gezicht, zorgt juist voor irritaties.

Zo min mogelijk eraan zitten is ook belangrijk, door het uitknijpen of krabben ontstaan er littekens. Er zijn eventueel middeltjes bij de drogist te krijgen die je puistjes uitdrukken. Het dragen van geen tot zo min mogelijk make-up, vaak bevat make-up producten die het krijgen van acne verergeren. Wil je toch graag make-up dragen, doe dan die op waterbasis zijn.

Dokter
Als je veel last van acne hebt, is het verstandig om even bij de dokter langs te gaan. De dokter kan jouw vaak helpen. Het kan zijn dat hij of zij medicijnen of zalfjes voorschrijft. Deze helpen bij het verminderen.


Artikel geschreven door: mandy
Aantal keer gelezen: 2254x
Toegevoegd op: 2013-03-03 15:29:08
Laatst gewijzigd op: 2013-03-03 15:44:46

De copyrights van artikelpromo.nl zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen