Een aanhanger kopen, waar moet je op letten?

Link naar dit artikel

Een aanhanger is een aanhangwagen die je achter een voertuig kunt koppelen aan de trekhaak. Er zijn verschillende soorten aanhangers, namelijk een oplegger, een autonome aanhangwagen en een wipkar. Alle drie deze aanhangers hebben hun eigen kenmerken en voor- en nadelen.

De aanhangermassa


Wanneer je een aanhangwagen gaat kopen, dan is één van de belangrijkste aspecten de aanhangermassa. Dit betekent hoeveel massa een auto maximaal mag trekken met een bepaalde aanhanger. Tijdens het rijden, remmen en stilstaan rust er een bepaalde kracht op zowel de aanhangwagen, als de auto en de trekhaak. Hieraan verbonden is de massa die je gaat vervoeren. Rijd je bijvoorbeeld met een kleine kraan rond, dan heb je een hoger belastbaar totaalgewicht nodig in je aanhanger dan wanneer je alleen zand vervoert.

Standaard aanhangwagens


In veel gevallen volstaat een standaard aanhanger. Hierbij is het zo dat je een keuze maakt uit het assortiment van een aanbieder van aanhangers, zonder dat je deze helemaal laat aanpassen naar je eigen wensen. Het voordeel hiervan is dat deze aanhangwagens vaak snel leverbaar zijn en goedkoper zijn, omdat het geen maatwerk betreft. 

Speciaalbouw aanhangers


Ben je echt op zoek naar een speciale aanhanger, of verkopen de aanbieders niet wat jij nodig hebt? Dan kun je een aanhangwagen op maat laten bouwen. Het voordeel hiervan is dat je de aanhanger geheel op jouw wensen kunt laten afstemmen. Het enige nadeel wat hierbij komt kijken, is dat de aanhanger in de aanschaf wat duurder wordt en dat je iets langer moet wachten voor je over de aanhangwagen kunt beschikken. Je hebt dan echter wel een aanhanger die volledig past bij wat jij wilt hebben.

De keuze die je uiteindelijk maakt, hangt volledig af van wat je precies wilt. Een gespecialiseerde aanhangerbouwer kan je hier echter alles over vertellen.


Artikel geschreven door: LDQM
Aantal keer gelezen: 6141x
Toegevoegd op: 2013-03-04 14:26:15
Laatst gewijzigd op: 2013-12-19 10:20:43

De copyrights van artikelpromo.nl zijn van toepassing! artikelen schrijven en geld verdienen